Konsthallen Hishult

Maria Hall deltager med en serie bilder på fotografiutställningen Mötet med slumpen tillsammans med bland andra Jan Håfström, Eva Löfdahl, Anders Petersen, Dawid och Petra Gipp. Kurator för utställningen är fotograf Thomas Wågström.

Vernissage den 14 januari 2023. Utställningen pågår till och med den 26 februari.

Fjärilen 2022, fotografi, 15×15

Arnstedt

Separatutställning i stora salen på Arnstedt i Östra Karup.

I alla nyanser av blodrött berättar Maria Hall visuellt om tillståndet i världen - om oron, förstörelsen, längtan och sorgen. Platsen som målas upp är platsen i ett Efteråt. Mycket är borta, frånvaron tar plats och tystnaden dånar. Världen tycks vilande, men ibland ställd på ända, så att världen där och då blir en genombruten kropp, en torso.

Vernissage lördagen den 28 maj 2022. Utställningen pågår till och med den 22 juni.

Torso 2022, olja på duk, 110×90

Cora

Maria Hall medverkar som krönikör i tidskriften Cora nr 68.

Rilkes hundar

Medverkar med en teckning och en essä i boken Rilkes hundar utgiven av Bokförlaget Faethon.

Medverkar gör bland andra också Aris Fioretos, Jens Fänge, Petra Gipp, Lukas Göthman, Jan Holmgaard, Ann Jäderlund, Jan Arnald, Ingemar Haag, Magnus af Petersens och Lars Blomqvist.

Eslöv konsthall

Projektet Mail Art i Coronans tid, Eslöv konsthall #9 c/o Poste Restante, avslutas den 25 september med en tältutställning på Stora Torg i Eslöv. Till utställningen görs en katalog med alla deltagares verk. Bland utställarna: Bengt Adlers, Annika Svenbro, Ola Åstrand, Marie Holmgren och Lars Blomqvist. Arrangör för projektet är ARTiE.

Sfärer 2020, akvarell, 15×15

Nässjö konsthall

I Nässjö konsthall visas separatutställningen Skimmer där större och mindre målningar hänger tillsammans med teckningar och monotypier. En natur speglas och lämnar skuggor. I en vitrin visas några utvalda bilder, böcker och ting: ett litet minneskabinett.

Vernissage den 28 augusti 2021. Utställningen pågår till och med den 26 september.

Spegling 2021, olja på duk, 45×55

Galleri Hammarén

Med separatutställningen Lethe startar Galleri Hammarén i Göteborg sin höstsäsong. På utställningen visas en serie målningar, teckningar och akvarellerade montypier från det senaste året där minnet delar rum med glömskan. Det figurativa möter här det abstrakta och de stora formaten de mindre.

Vernissage den 21 augusti 2021. Utställningen pågår till och med den 11 september.

Floden 2021, olja på duk, 45×55

Nässjö konsthall

Maria Hall deltager i utställningen KONST! Valda verk ur Nässjö kommuns konstsamling tillsammans med bland andra konstnärerna Ann Edholm, Anders Sunna, Karin Lind och Ulrika Sparre. Utställningen invigs 8 maj i Nässjö konsthall och pågår t.o.m. 22 maj.

Flora 2021, olja på pannå, 30×24

Artlover

En intervju med Maria Hall, gjord av Dan Backman, är publicerad i konsttidskriften Artlover nr 48. Fotograf: Pierre Björk.

Konstakademien

Maria Hall har av Konstakademien tilldelats Axel Theofron Sandbergs akvarellpris.

”För ett vibrerande naturlyriskt måleri som dras mot en abstrakt förenkling. I till synes sköra motiv vilar en svärta och en sorg. Hennes måleri ekar av toner från romantik och symbolism men det egenartade växtrike konstnären framkallar är bara hennes eget.”

Mémoire 2020, akvarellerad monotypi, 19×24

Kungsbacka konsthall

Maria Hall visar, i den vackert välvda Kungsbacka konsthall, separatutställningen Ömsom. Utställningen består av målningar, teckningar och akvarellerade monotypier, mestadels från det senaste året, och pågår t.o.m. den 1 november. Vernissage den 5 september.

Spegling 2020, olja på duk, 45×55

Sandgrund

Maria Hall är höstens gästutställare på Lars Lerins Sandgrund i Karlstad. På denna större separatutställning visas måleri och akvarellerade monotypier från de senaste åren, bland annat sviten Spegling, men också några äldre teckningar och målningar, som Sirens och Duvor. Vernissage den 5 september. Utställningen pågår t.o.m. den 1 november.

Arnstedt

Visar en serie kolteckningar från Hallands Väderö samt några målningar ur serien Flora i ett projektrum på Galleri Arnstedt i Östra Karup 15 juli till 2 augusti.

Hallands Väderö 2019, kolteckning

Magasin Båstad

Maria Hall har publicerat en beställd essä i Magasin Båstad, sommarnumret 2020. Under rubriken Från en ö till en annan beskrivs två möten med Hallands Väderö, med fyra decenniers mellanrum, ur både ett mänskligt och ett konstnärligt perspektiv. Essän flankeras av två kolteckningar.

Albert Bonniers Förlag

Maria Hall har gjort omslaget till poeten Eva Runefelts nya diktsamling Ur världen. Omslaget är det fjärde tillsammans med Eva Runefelt, samtliga utgivna på Albert Bonniers förlag.

Recensionsdag den 27 mars 2020.

Arvinius Förlag

Medverkar som en av tre redaktörer med essän Jag minns att jag längtade i antologin Att bli konstnär, utgiven av Arvinius + Orfeus förlag i samarbete med Omkonst och Hilding Linnqvists Stiftelse.

Paris

Maria Hall har tilldelats en av gästlägenheterna på Svenska Institutet i Paris under hela januari månad 2020. Svenska institutet är beläget i palatset Hôtel de Marle i Marais.

Arnstedt

Visar nya verk hos Arnstedt i Östra Karup på utställningen Midsommardagar tillsammans med bland andra Jens Fänge, Bianca Maria Barmen och Petra Gipp. Vernissage den 22 juni 2019. Utställningen pågår till och med den 14 juli.

Mémoire 2019, akvarellerad monotypi, 19×24

Arche

Maria Hall medverkar, med sju bilduppslag, i nya numret av tidskriften Arche. I numret 64–65 medverkar också bland andra Julia Kristeva, Eva Runefelt, Erik Bergqvist, Johannes Nordholm, Jenny Tunedal, Per Magnus Johansson och Ruben Östlund.

Arche vann den 7 oktober utmärkelsen Årets kulturtidskrift 2018.

Konstepidemin

I Konstepidemins stora galleri i Göteborg visas Maria Halls och Johanna Karlssons utställningen Där steg ett träd. I en visuell dialog möts måleri, teckning och skulptur. Med naturens mörker och ljus som utgångspunkt gestaltas mänskliga predikament som längtan och försvinnande.

Vernissage den 1 september 2018. Utställningen avslutas den 23 september med ett öppet samtal med Stina Edblom, Konstnärlig ledare för Göteborgs Konsthall.

Floden (till W. Turner) 2014–2018, olja på duk

Lunds domkyrka

I Lunds domkyrkas krypta kommer Maria Hall att visa utställningen Sous ses pieds. Utställningen består av nya målningar och teckningar skapade speciellt för detta rum från år 1123, som sägs vara Sveriges äldsta.

Vernissage den 14 juli 2018. Utställningen pågår till och med den 23 augusti.

Sous ses pieds 2018, teckning

Arnstedt

Liten separatutställning i ett av projektrummen på Arnstedt i Östra Karup. På utställningen visas en serie målningar gjorda under stipendievistelsen i Carl Larssons ateljé i Grez-sur-Loing utanför Paris, januari och februari 2018.

Vernissage den 23 juni 2018. Utställningen pågår till och med den 8 juli.

Grez-sur-Loing 2018, olja på pannå, 32×40

Vandalorum

Stor separatutställning, Maria Hall – Spegling, på Vandalorum i Värnamo under hela sommaren 2018. På utställningen visas både måleri och teckning, bland annat en helt ny svit målningar, målade i Grez-sur-Loing utanför Paris, i januari och februari. Till utställningen görs en katalog med texter av årets Tranströmerpristagare Eva Runefelt och intendent Eva Thomasdotter.

Vernissage lördagen den 2 juni 2018. Utställningen pågår till och med den 28 augusti.

Duvor (till M von Wright) 2018, olja på pannå, 32×40

Galleri 1

Maria Hall deltager på samlingsutställningen Ett långt farväl på Galleri 1 i Göteborg. Utställningen är galleriets sista.

Vernissage lördagen den 24 februari 2018. Utställningen pågår till och med den 18 mars.

Tulipa 2017, olja på pannå, 40×32

Grez-sur-Loing

Maria Hall har tilldelats Konstakademiens rese- och ateljéstipendium till Grez-sur-Loing. Innehavaren av stipendiet disponerar fritt Carl Larssonateljén med bostad i Hôtel Chevillon under januari och februari 2018.

Bohusläns Museum

Maria Hall deltager, med ett tiotal verk, i utställningen Om gräs, träd & stenar i Konsthallen, Bohusläns museum i Uddevalla, där sex konstnärer, i skiftande medier, iscensätter landskap. Utställningen pågår till och med den 19 november.

Spegling 2017, olja på duk, 45×55

Bjäre Bokhandel

Maria Hall erhöll Torekovs Kulturstiftelses första vistelsestipendium till Hallands Väderö 2016. Teckningar från vistelsen på ön visas i Bjäre Bokhandel i Båstad 13 till 29 april.

Hallands Väderö 2016, teckning

Samfundet De Nio

Samfundet De Nios Litterära kalender 2017 presenteras på Rönnells i Stockholm den 17 mars. Boken innehåller texter av bland andra Eva Runefelt, Carola Hansson, Elisabeth Rynell och Steve Sem-Sandberg. Till Eva Runefelts text En kalejdoskopisk stund bidrar Maria Hall med två målningar och ett collage.

Kristianstads Konsthall

Kristianstads Konsthall fyller 15 år och firar detta med en jubileumsutställning där några av konstnärerna som ställt ut under åren åter bjudits in för att visa verk. Med på utställningen är bland andra Jens Fänge, Christian Partos, Nathalie Djurberg, Andreas Eriksson och Mette Björnberg. Utställningen pågår till och med den 26 februari 2017.

Floden (till W. Turner) 2016, olja på duk, 45×55

Strandverket

Deltager med målningar på utställningen Valand Revisited på Konsthallen Strandverket på Marstrand. Sjutton konstnärer, som samtliga fått sin utbildning på Konsthögskolan Valand de senaste trettio åren, har av gästkuratoren Pål Svensson bjudits in. Övriga deltagare är bland andra Lars Lerin, Helene Billgren, Ernst Bilgren, Karin Wikström, Jens Fänge och Carl Hammoud. Utställningen pågår till och med den 15 januari 2017.

Sirens 2016, olja på duk, 150×134

Hallands Väderö

Maria Hall har erhållit Torekovs Kulturstiftelses första arbets- och vistelsestipendium i fyrvaktarbostaden på Hallands Väderö, de två första veckorna i september 2016.

Arnstedt

Liten separatutställning i projektrummet på Arnstedt i Östra Karup. På utställningen visas en serie målningar kallade Floden (till W. Turner). Målningarna beskrivs så här:

Genom ett engelskt landskap rinner floden. Konstnären ser allt från sin flodbädd. Han betraktar det stilla vattnet, hur det tar färg från sitt djup och sin bredd. Han registrerar hur himmelen bäddar in världen i sitt luftiga täcke. Han målar allt så vackert han kan. En annan konstnär omvandlar allt det ljusa till mörker och det mörka till ett bländande ljus. Vid flodens kant ser hon två träd som möts och vibrerar. Konstnären upplever dem, samtidigt, på håll och är ett med dem. Hon återger det hon förnimmer. Mellanrummet mellan de två konstnärerna blir en passage genom tiden.

Vernissage torsdagen den 14 juli 2016. Utställningen pågår till och med den 31 juli.

Konstforum

Separatutställning på Konstforum i Norrköping. På utställningen visas ett tjugotal målningar från de senaste åren, bland annat tre helt nya landskapsmålningar från 2016, samt en serie teckningar. Vernissage den 27 februari 2016. Utställningen pågår till och med den 13 mars 2016.

Floden (till W. Turner) 2016, olja på duk, 45×55

Galleri Olsson

Separatutställning på Galleri Olsson i Stockholm. Vernissage torsdagen den 27 augsti 2015. Utställningen pågår till och med den 26 september.

På utställningen Sirens visas bland annat målningar som beskrivs så här: Penseldrag läggs till penseldrag, som en ton läggs till ton, och klanger och stämmor formas som vore de sjungna av en kör. Se och lyssna till Sirenernas sång från Anthemoessas klippa – så vacker att sjömännen lockas, förliser, förgås. Avgrundens mörka stråk går genom målningarnas mage medan ljuset fortsätter att skimra och blända.

Sirenernas sång 2015, olja på duk, 150×134

Linnés Hammarby

Den 17 maj öppnar utställning Flora Adhelunda – Målningar av Maria Hall i östra flygeln på Linnés Hammarby utanför Uppsala. På utställningen visas oljemålningar avbildande blommor som odlats vid gården Backas utanför Alunda i Uppland. Blommorna, som plockats in, arrangerats och portätterats i ateljén, är klassiska torpväxter som både känns igen från Linnés Hammarby och Linnés Råshult i Småland. Utställningen pågår till och med den 2 augusti 2015.

Söder­sjukhuset

Den 10 december invigdes den nya konsten i och utanför den ombyggda Byggnad 25 på Södersjukhuset i Stockholm. Ansvarig för urvalet har varit konstkonsult Susann Brännström från Kulturförvaltningen vid Stockholms läns landsting.

Flora 2014, olja på pannå, 30×24

Halmstads Konsthall

Separatutställning i Halmstads Konsthall. På utställningen visas ett 20-tal oljemålningar vilka samtliga tar avstamp i naturens dofter, ljusets spel och tidens närvaro. Vernissage onsdagen den 24 september 2014. Utställningen pågår till och med 25 november 2014.

Ovan under 2014, olja på duk, 134×170

Galleri Olsson

Deltager med målningar på utställningen Sommarmelankoli på Galleri Olsson i Stockholm tillsammans med bland andra Harald Lyth, Wolfgang Ganter och Curt Asker. Vernissage torsdagen den 26 juni 2014. Utställningen pågår till och med den 14 augusti 2014.

Anthemoessa 2014, olja på duk, 55×45

Rådhus Skåne

De tre större konstnärliga gestaltningarna i Rådhus Skånes nya byggnad i Kristianstad invigs samt ett antal mindre rumsspecifika verk bland annat installation Syskonen från 2011 i Rådhusets gamla entréhall där Nils Möllerbergs barn i gips från 1920- och 30-talen samspelar med Maria Halls oljemålningar.

Passagen

Deltager i grupputställningen Double View – Samtida landskapskonst. Utställningen visas i Passagen – Linköpings konsthall och övriga deltagande konstnärer är Michaela Dahlberg, Thomas Edetun, Roger Metto, Helmtrud Nyström, Lucas Rahn och Viktor Rosdahl. Vernissage den 5 juni 2014. Utställningen pågår till och med den 17 augusti 2014.

Trädet (till W. Turner) 2014, olja på duk, 45×55

Galleri Thomassen

Deltager med två verk på Galleri Thomassen med anledning av att galleriet inviger sina nya lokaler på Götabergsgatan 32 i Göteborg. Samlingsutställningen pågår till och med den 11 maj 2014.

Albert Bonniers Förlag

Har gjort omslaget till poeten och författaren Eva Runefelts nya bok Minnesburen. Omslaget är Maria Halls tredje tillsammans med Eva Runefelt, samtliga utgivna på Albert Bonniers Förlag.

Recensionsdag 20 september 2013.

Arnstedt

Visar nya verk hos Arnstedt i Östra Karup på utställningen Magnum Samlung tillsammans med bland andra Nina Roos, Ernst Billgren, Jarl Ingvarsson, Marie Capaldi, Jens Fänge, Rita Lundqvist och Peter Frie. Vernissage den 11 juli 2013. Utställningen pågår till och med den 30 juli 2013.

Flora (detalj) 2013, olja på pannå, 30×24

MEKEN

Deltager i utställningen Naturen flyttar in i MEKEN i Smedjebacken – en utställning där måleri, foto, film, keramik och teckning samverkar. Vernissage den 25 maj 2013. Utställningen pågår till och med den 25 augusti 2013.

Anthemoessa 2012, olja på duk, 55×45

Galleri Monica Strandberg

Visar nya målningar från 2012 och 2013 på Galleri Monica Strandberg i Kalmar. Medutställare är Johanna Karlsson. Vernissage den 4 april 2013. Utställningen pågår till och med den 5 maj 2013.

Flora 2013, olja på pannå, 30×24

in i – upp ur

Till utställningen in i – upp ur i Landskrona konsthall producerades en katalog med verkbilder och fotografier från utställningen samt en text av Eva Runefelt. Under utställningen bjöds Thomas Millroth in som talade om abstrakt måleri och musik samt Thomas Wågström och Karl Ove Knausgård som en annan kväll talade om himmelen.

Sirenernas sång (skymning) 2012, olja på duk, 150×134

Landskrona Konsthall

Visar nya målningar tillsammans med Johanna Karlssons skulpturer, i Landskronas vackra konsthall från 1963 ritad av Sten Samuelsson och Fritz Jaenecke. Utställningen, med titeln in i – upp ur, inleder konsthallens jubileumsår och är ett samarbete mellan Landskrona konsthall och Galleri Arnstedt. Vernissage den 19 januari 2013.

Liljevalchs

Deltager på Liljevalchs sommarutställning Hemslöjden med ett löv, bland tvåtusen andra, utifrån en trästomme i formatet 80x50 cm. Vald teknik: korsstygnsbroderi. Utställningen pågår 6 juni till och med 2 september 2012.

Helsing­borgs lasarett

Den konstnärliga gestaltningen av 50 meter vägg genom Helsingborgs lasaretts nya akutmotagning är slutförd. Verket 14 Ögonblick består av 14 målningar, infällda i nischer, på röd vägg. Beställare Region Skåne.

Ögonblick 2011, olja på pannå, 30×24

Sven-Harrys Konst­museum

Deltager i utställningen 7 Stipendiater på Sven-Harrys Konstmuseum i Stockholm. Visar bland annat installationen Syskonen där fem porträttmålningar möter fem skulpturer av Nils Möllerberg. Utställningen pågår 18 juni till och med 28 augusti 2011.

Arnstedt

Separatutställning i stora galleriet hos Arnstedt i Östra Karup. Till utställningen har en katalog producerats med text av Eva Runefelt. Vernissage den 28 maj 2011.

Konst­akademien

Deltager i utställningen Konstakademiens stipendiater. Tilldelas Resestipendium ur Konstakademiens särskilda understödsfond. Vernissage den 7 maj 2011.

Helsing­borgs lasarett

Konstnärlig gestaltning, i 14 delar, av 50 meter vägg genom Helsingborgs lasaretts nya akutmotagning. Sju målningar, infällda i väggen, installerades 9 december 2010 – sju målningar installeras hösten 2011. Beställare Region Skåne.

Arnstedt

Visar nya verk i Östra Karup tillsammans med Marcus Eek, Astrid Svangren och Victor Rosdahl. Huvudutställning med Lars Englund och Anders Sletvold Moe. Vernissage den 26 juni 2010.

Svenskt Tenn

Visar målningar och teckningar på Svenskt Tenn i Stockholm 8 februari till och med 21 mars 2010. Utställningen ingår i en rumsinstallation av Svenskt Tenns Cilla Ramnek. Kommissarie för utställningen: Bo Nilsson.

Metro Bercy

Deltar i utställningen 12 Suedoises sur la 14. Svensk samtidskonst i Paris Metro i samarbete med Svenska institutet, Statens konstråd och RATP. Utställningen pågår 5 september 2009 till och med 3 januari 2010.

Saltarvet

Två porträtt från separatutställningen Vägrar glömskan på Saltarvet, Fiskebäckskil. Vernissage den 1 augusti 2009.

Arnstedt

Utställningsbild från Samling på Arnstedt, Östra Karup. Vernissage den 13 juli 2009.

Prins Eugens Waldemars­udde

Installationsbild från utställningen Vitt, vitt, vitt på Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm. Utställningen pågår 9 maj till och med 30 augusti 2009.

Bonniers porträtt­samling

Presentation av författaren Eva Runefelts porträtt den 30 mars 2009. Porträttet är beställt av Albert Bonniers förlag till Bonniers porträttsamling, Nedre Manilla.

Auktions­tidningen

Artikel i Auktionstidningen, Stockholms Auktionsverk #1 2009, Porträttkonsten åter i ropet av Niclas Forsman.